Monday, December 15, 2008

Daging Goreng Halia

masak pagi tadi lauk utk en.hb.... sebab nak cepat kene cari resepi yang mudah2 jerk.. alhmadulillah yg nih menepati citarasa... thnx to ros@onigiri 4 d recipe!

Bahan-bahan
  • 350 gram daging lembu (direbus dan dihiris nipis)- hana gune daging slice
  • 1/2 buku halia saiz sederhana
  • 1/4 bwng besar
  • 2 biji bawang putih
  • 2 biji cili hijau (piman) dihiris panjang boleh juga gunakan lada benggala hijau
  • 2 sudu sos tiram
  • sedikit garam
Cara-cara

Mula-mulakisar halia, bwng besar dan bwg putih hingga hancur, kemudian tumis hingga naik bau, masukkan sos tiram dan dan daging, jika terlampau kering masukkan sedikit air, setelah kuah agak pekat baru masukkan cili hijau (piman), sesuaikan rasa dan angkat, diingatkan jgn biarkan cili hijau terlampau lama, agak-agak dah layu terus tutup api. sedia utk dihidangkan. *hana tmbh tomato hiris.

No comments:

Post a Comment